Kulturni dan Občine Divača

datum: 15.01.2010

kategorija: Sporočila za javnost

»Občina Divača ima svoj kulturni dan. Kulturni dan Občine Divača je 13.januar, v počastitev spomina rojstva pisatelja dr. Bogomira Magajna.«

V letu 2006 je Občinski svet Občine Divača sprejel Odlok, v katerem je med drugim določeno: »Občina Divača ima svoj kulturni dan. Kulturni dan Občine Divača je 13.januar, v počastitev spomina rojstva pisatelja dr. Bogomira Magajna.«

Občina Divača je tako že četrto leto obeležila občinski kulturni praznik, ki vsako leto drugače obarvan. Svojstven odsev mu organizatorji nadenejo skozi raznoliko tematsko paleto programa. Skupni večletni pregled vsebine prepleta niti raznovrstnih ustvarjalnih področij. Letošnja tematika je posvečena knjižni in gledališki ustvarjalnosti.

Osrednja prireditev se je na večer kulturnega praznika zgodila v knjižnici v Divači. Občina Divača je ob izjemnem sodelovanju s Kosovelovo knjižnico Sežana, z Enoto v Divači, pripravila program, ki je povezoval kulturno ustvarjalnost domačega okolja in priznano gledališko in književno umetnost širšega, državnega, prostora.

Na oder divaške knjižnice so člani TŠKD Urbanščica postavili prizore iz gledališke predstave »Krivica boli«, ki so jo premierno predstavili v lanskem letu in z njo žanjejo velike uspehe. Odlomki so se prepletali kot vodilno in povezovalno sporočilo večera in nizali utrinke ljubiteljskega gledališkega po-ustvarjanja. Čistilka Marija in g. Krivic, upokojeni profesor slovenščine, ki piše knjige, vlogi sta bleščeče odigrala Tamara Kljun in David Hreščak, sta združevala dva zelo različna svetova – preprostost in poštenost ženske, matere, ki si svet umetnosti zna razložiti na svojevrsten način in svet pisca, ki »živi s knjigami in za knjige«.

Prireditev, še posebej nastop gledališčnikov, je s svojim obiskom prireditve počastil slavnosti gost Tone Partljič, književnik, avtor komedije, ki je bila predstavljena na oder. V svojem nagovoru se je sprehodil skozi zgodovinsko zelo zanimivo povezanost Primorske in Štajerske. Usoda razvoja zgodovinskih dogodkov preteklosti je področji združila in ju povezala v marsičem, tudi v umetnosti. Razmišljanje je usmeril tudi skozi svojo življenjsko pot in predstavil svoj pogled na književno ustvarjalnost v različnih življenjskih obdobjih, s poudarkom na prvem srečanju s književnostjo v otroških letih.

Prireditev je s svojo udeležbo počastila slavnostna gostja kulturnega večera, izjemna igralka, dobitnica Borštnikovega prstana v lanskem letu, naša rojakinja – Minu Kjuder.

Boris Mahnič, knjižničar divaške osnovne šole, se je v pogovoru z gostjo »sprehodil« po njeni življenjski ustvarjalni poti, ki jo vodila iz rodnega Trsta v Koper, nato v Celje in Maribor in danes zopet na Kras. Njena življenjska želja, stati na odrskih deskah, se ji je uresničila in uresničevala dolga leta, ki so ji zapustila dragocene spomine. Bogate izkušnje danes spet vlaga v gledališče v rodnem okolju. Gostja je obiskovalcem tudi predstavila odlomek dela dr. Bogomira Magajne.

Župan občine Divača, g. Matija Potokar, je zbrane v uvodu prireditve nagovoril z izbranimi besedami: »Smo kot ptice, ki pojejo svojo pesem. Kdor jo bo hotel slišati- jo bo slišal. Bodimo ponosni na svoje poslanstvo! – je nekoč zapisal pisatelj. Duh ustvarjalnosti je v naših krajih močno zasidran. S ponosom se spominjamo naših pesnikov, pisateljev, glasbenikov, kiparjev,…, ki izhajajo iz našega kraško-brkinskega območja in so pečat umetnosti ponesli v svetovne razsežnosti.« in poudaril: »Slovenci imamo svoj Kulturni praznik. Prešeren nam je zapustil neprecenljivo dediščino, ki jo ohranjamo in skrbno prenašamo prihodnosti. Skupaj z ustvarjalnostjo številnih kulturnih ustvarjalcev predstavlja zaklad svetovne dediščine. Ponosen sem, da v naši občini namenjamo kulturi posebno mesto. Da imamo poseben dan, ki ga posvečamo kulturi in vsem, ki so z umetniškim ustvarjanjem in poustvarjanjem oblikovali kulturno podobo našega okolja.«
Pomembni in uveljavljeni umetniki iz našega okolja so bili skozi projekcijo predstavljeni tudi na prireditvi.

Župan je izpostavil jpomembno vlogo vseh, ki danes, tukaj in sedaj, v našem domačem okolju, spletajo niti kulture v veliko mrežo ustvarjalnosti. »Tako zelo pestre in raznovrstne so te niti, da nastaja čudovita paleta, ki združuje note, besede, barve, plesne korake, gledališke gibe in še marsikaj – veliko raznovrstnih dragocenih elementov, ki se povezujejo v ustvarjalno mrežo. Številna kulturna društva, turistična društva, javni zavodi in številni posamezniki opravljate neprecenljivo poslanstvo. In res je kot sem dejal v uvodnih besedah – pojete svojo pesem – kdor jo bo hotel slišati - jo bo slišal. SLIŠIMO JO MNOGI.
HVALA VAM! Hvala vsem in vsakemu posebej za vsa mala dejanja, za vse utrinke, ki jih spreminjate v neprecenljiva, pomembna dejanja in jih ponašate preko lokalnega okolja v svet.
Hvala vsem, ki znate vedno znova iz svoje zakladnice idej uresničevati tiste, ki nas vse skupaj kulturno bogatijo. Vsem, ki v zakulisju na raznovrstne načine skrbite in omogočate, da se ideje in zamisli lahko udejanjajo. Hvala vsem, ki na kakršenkoli način podpirate naše kulturnike.»

Ravnateljica Kosovelove knjižnice Sežana, ga. Nadja Mislej-Božič, pa je v nagovoru izrazila radost nad kulturnim utripom in ustvarjalnostjo v divaški občini in posebej izpostavila prizadevanja, da bo potrebno v prihodnosti že utečeno obdržati in nadgrajevati ter hkrati skupne moči usmeriti v doseganje večje vključenosti prebivalcev v knjižnico.

Kulturni večer se je zaključil s sproščenim pogovorom, druženjem in izkušnjo, da kultura združuje in plemeniti.

kulturni praznik 1kulturni praznik 2kulturni praznik 3kulturni praznik 4