Spominski dan občine Divača

datum: 19.05.2010

kategorija: Sporočila za javnost

Spominski dan občine Divača

Deževen maj ni obetal optimističnih napovedi za organizacijo dogodkov v naravi - vendar čas ne prizanaša toku naravnega dogajanja. Spominski dan občine Divača, ki je v Odloku zapisan pod datum 13. marec, je bil tudi v letošnjih načrtih predviden za obeležitev v mesecu maju. Komemorativna svečanost na Kozjanah je bila izvedena 15. maja in sobotno dopoldne so se nad Brkini sprehajali deževni oblaki. Vendar kot da bi nas narava vse opozarjala, da je bil tudi tisti 13. marec leta 1943 zaznamovan s črnimi oblaki, ko so Kozjane tkale svobodo z bojem pogumnih borcev Brkinske čete in ko so prebivalci Kozjan občutili bridko težo fašističnega terorja.
Ljudi dež,ni zaustavil prišli so v velikem številu, tako kot vsako leto.

kozjane 2010_četakozjane 2010_prva vrstakozjane 2010_pohodniki

Zbranim je spregovoril župan občine Divača, g. Matija Potokar, ki je v nagovoru poudaril: »Spoštujemo preteklost, ponosni smo nanjo! Kozjane so bile nekoč prekriti s težo boja, prelite krvi, ugasnjenih mladih življenj, ki jim ni bilo dano živeti in doživeti tega sveta.
Danes so Kozjane idilična vasica sredi Brkinskih gozdov, sredi zelenja, ki ponuja oazu miru in spokojnosti. S pogledom, ki seže z vasi do morja in do zasneženih alpskih vrhov. S pogledom na NAŠO svobodno, samostojno deželo.«

Slavnostni gost in govornik na prireditvi je bil tov. Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Povezal je vrednote preteklosti, ki so temelj sedanjega časa. Izpostavil je znane besede, ki jih je napisala zgodovina, ki pa so zopet aktualne tudi v današnjem času: »Tujega nočemo – svojega ne damo!«

Povezovalno nit med preteklostjo in sedanjim časom je vzpostavil še en pomemben dogodek na prireditvi. Na Dan Slovenske vojske je na Kozjanah Zveza veteranov vojne za Slovenijo odkrila spominsko ploščo na Hianovi domačiji, domovanju bratov Tomažič, kjer je bilo leta 1991 tajno skladišče orožja, ki ga je hranila slovenska vojska. Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, Janez Pajer, je v povezavi s tem pomembnim dogodkom v nagovoru izpostavil spoštovanje vrednot NOB in osamosvojitvene vojne.

kozjane 2010_župankozjane 2010_stanovnikkozjane 2010_pajer

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na svečani prireditvi na Kozjanah poseben trenutek namenila domačemu Pevskemu zboru Divača posebno priznanje – SREBRNO PLAKETO ZZB NOV SLOVENIJE. V listino so zapisali, da jim plaketo namenjajo za predano in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog Zveze. Plaketo je prejemnikom izročil predsednik Zveze in slavnostni gost, tov. Stanovnik. Srebrna plaketa je bila podeljena tudi Krajevni skupnosti Ostrožno Brdo.

kozjane 2010_otrocikozjane 2010_podelitev priznanjakozjane 2010_zbor

Kulturni program svečane slovesnosti so obogatili Mešani pevski zbor Divača v sodelovanju z Žensko vokalno skupino KORALA in Lovskim pevskim zborom Dekani, pod skupnim vodstvom zborovodje prof. Antona Baloha in s solistko Enejo Baloh, Pihalni orkester Divača z dirigentom Borisom Benčičem, učenci Osnovne šole dr. Bogomira Magajne Divača z mentoricama Mirjam Frankovič Franetič in Jožico Ivančič, recitator Bojan Podgoršek ter moderatorka programa Ana Godnik. Kot vsako leto so se prireditve na Kozjanah udeležili pohodniki pohoda po partizanskih poteh, ki so letos zaradi slabega vremena nekoliko spremenili relacijo. S skupno pesmijo so se pridružili zbranim borcem na prizorišču, praporščakom, vojnim veteranom osamosvojitvene vojne za Slovenijo, predstavnikom Društva Sever, … in vsem domačinom in gostom, ki spoštujejo zgodovino.

kozjane 2010_pri spomenikukozjane 2010_plošča


Foto: Bogdan Macarol