Slavnostna prireditev - Dan prej

datum: 06.07.2010

kategorija: Sporočila za javnost

DAN PREJ - Divača, 24. junij 2010

DAN PREJ - Divača, 24. junij 2010

Kamniti spomenik z napisom »DAN PREJ« na križišču cest pred Divačo: nemo in ponosno stoji in priča o zgodovini dogodka. Vsak ima lahko svojo resnico in razlago o tistem »dnevu prej« - a le ena je prava. Tema dialoga, pogovora, spomina, dejstev,..!?

Občina Divača, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, Policijsko veteransko društvo SEVER za Primorsko in Notranjsko je tudi v letošnjem letu v Divači pripravilo slavnostno prireditev, ki je potekala 24. junija, na predvečer Dneva državnosti.
Zbrane je pozdravil divaški župan, Matija Potokar, ki je v nagovoru izpostavil pomembnost dejanj v času osamosvajanja naše države in poudaril, da je veteranom zaupana posebna odgovornost, da »s svojimi dejanji opozarjajo na vsa izkrivljanja zgodovinskih dejstev. Predvsem zaradi lastne vesti, da bomo lahko mladim generacijam mirno pogledali v oči in jim povedali samo eno resnico, ki je zapisana z materialnimi dokazi, da smo v trenutku, ko nas je poklicala domovina, za njeno samostojnost izpostavili največ, lastna življenja.«
Slavnostni govornik, Janez Pajer, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in njenega Območnega združenja za Kras in Brkine, je med drugim poudaril pomembnost »Dneva prej« in trdnega ter dobrega sodelovanja takratne teritorialne obrambe in policije. Dotaknil se je položaja Slovenije v današnjem času in pomembnosti ohranitve jezika, kulture in ozemlja.
Njunemu razmišljanju se je pridružil tudi Fabio Steffe, predsednik policijskega veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko, ki je izpostavil zglednost in moč skupnega sodelovanja.

Kulturni program prireditve so oblikovali: Mešani pevski zbor Divača pod vodstvom Antona Baloha,prof., Pihalni orkester Divača pod taktirko prof. Borisa Benčiča in učenki Osnovne šole Divača, Maja Može in Lea Ražem z mentorico Vilmo Kres. Moderatorka Ana Godnik pa je vse besede, glasbo ter razmišljanja združila v slovesno prireditev.

dan prej 2010 1dan prej 2010 2dan prej 2010 3dan prej 2010 4dan prej 2010 6dan prej 2010 7dan prej 2010 8