Brežec: V poletnem vonju sivke…

datum: 16.07.2010

kategorija: Sporočila za javnost

Brežec: V poletnem vonju sivke…žetev

V lanskem aprilu so na zelenici pred vasjo, kjer stoji krajevna tabla Brežec varovanci divaške enote VDC Koper posadili dobrih 50 grmičkov sivke, katere je prispevala občina Divača.


sivka 1 2010Grmički so se lepo prijeli in se kljub ostri zimi razrasli in letos so bili že tako bujni ,da so se vaščani odločili, da jih v četrtek 15. julija požanjejo ter na žetev povabijo vse, ki jih to zanima. Ob 17. uri je predsednik vaške skupnosti Brežec Boris Perhavec pozdravil goste, direktorja občinske uprave občine Divača Iztoka Felicjana, predsednika KS Divača Franca Ivančiča , vodjo KSS Sežana in predsednico Društva kmetic sežanske regije Mileno Štolfa ter vse ki so se zbrali na zelenim trikotniku pred vasjo.
sivka 3 2010Sivka je bila hitro požeta, saj so vsi spretno uporabljali srpe in škarje. Poleg žetve so kmečke žene iz Društva kmetic sežanske regije pokazale, kako se kuha »žajfo«, tako trdo kot mehko. Iz sivke pa so izdelovali šopke in vsak ga je za spomin na prvo žetev na Brežcu nesel domov.
sivka 2 2010Vaščani so obiskovalce pogostili z domačimi dobrotami, pečenim jančkom, različnimi slanimi zavitki in pecivom ter pijačo. Žetev je, kljub vročini, potekala v prijetnem in veselem vzdušju, saj sta ob žetvi zaigrala na harmoniko Tanja Gec in Albin Vidic ter na poseben instrument »wrna« Boris Perhavec, vsi domačini. Prva žetev je bila uspešna in tudi gostje so bili veseli, da so lahko prišli na Brežec.sivka 4 2010Kljub temu, da varovanci Varstveno delovnega centa Koper – enote Divača v četrtek, 15.07.2010 niso bili prisotni na prvi žetvi sivke na Brežcu, pa domačini nanje niso pozabili. Naslednji dan so jih namreč z naročjem sivke obiskali v njihovih prostorih v Divači.