5. OBČINSKI PRAZNIK OBČINE DIVAČA - 2010

datum: 12.07.2010

kategorija: Sporočila za javnost

5. OBČINSKI PRAZNIK OBČINE DIVAČA - 2010

DIVAČA je v poletnih julijskih dneh postala prizorišče in stičišče kulture, športa, zabave,…; S soncem obsijana, prenovljena in bogatejša za marsikatero novo pridobitev, je v okolju kraškega sveta, obdanega s cvetočim rujem in bršljanom, ki se je prepletal med kraškimi kamni, ob šelestenju starodavnega borovega gozdička in ob soju poletne lune, nudila gostoljubje domačinom in gostom, ki so prišli iz širne okolice.

5. Praznik občine Divača je potekal slavnostno. Bogata vsebina dogajanja za različne generacije je zagotavljala veliko možnosti za sproščeno in zanimivo preživljanje prazničnih poletnih dni.

Občina Divača je skupno s številnimi organizatorji posameznih dogodkov izvedla zastavljeni program prireditev:

četrtek, 8. julij
Divača je dobila prvi hotel: odprtje HOTELA MALOVEC so pozdravili številni domačini in gostje, ki v novi pridobitvi vidijo pomembno turistično destinacijo in velik uspeh družine Malovec, ki vztrajno in uspešno uresničuje nove projekte, pomembne za širše okolje.
»Borjač« novega hotela je v večernih urah gostil gledališko predstavo domačega kulturnega društva. Gledališka sekcija TKŠD Urbanščica je uprizorila predstavo Franca Magajne »Žalostne zgodbe o veselih Kraševcih« in nasmejala številne obiskovalce.

Smeha in dobre volje bo dovolj, noč in zvezde pa bodo zagotovo prispevale k dobremu poletnemu razpoloženju. V primeru slabega vremena bo predstava na prireditvenem prostoru pod šotorom na parkirišču pri Zdravstveni postaji Divača.

2010-OP-ČET-MAL12010-OP-ČET-MAL22010-OP-ČET-MAL3


petek, 9. julij
Župan občine Divača, g. Matija Potokar, predstavnik Ministrstva za šolstvo in šport, vodja Sektorja za osnovno šolstvo, g. Boris Zupančič, ravnateljica Vrtca Sežana, ga. Dragica Kranjec, so v krogu najmlajših, postavili
temeljni kamen za nov vrtec. Vsi trije govorniki so poudarili pomen hitre uresničitve zastavljenih planov in doseg cilja. Nov objekt bo stal na prostoru med sedanjo Osnovno šolo in Vrtcem v Divači. Simbolično dejanje pomeni pomemben korak k uresničitvi dolgoletnih načrtov in sanj, predvsem pa nujnih potreb za zagotovitev dela z najmlajšimi. Kulturni program so oblikovali: Pihalni orkester Divača, pod vodstvom Borisa Benčiča, saksofonist Tomaž Nedoh, glavno vlogo pa so imeli otroci Vrtca v Divači.
Prisotni so dogodek pozdravili s simboličnim spustom balonov, ki so jih napolnili z dobrimi željami in upanjem, da se bodo kmalu srečali v novih prostorih.
V večernih urah je bil v prenovljeni Škrateljnovi domačiji izveden prvi dogodek in sicer je v prenovljeni dvorani potekala slavnostna seja Občinskega sveta občine Divača, na kateri so bila podeljena občinska priznanja.
V kulturnem programu so sodelovali: tenorist Janez Lotrič in Tomaž Nedoh in Martina Feri group, ki so dogodek slovesno obarvali in obogatili. Direktor divaške občinske uprave, Iztok Felicjan, je predstavil najpomembnejše investicije v občini v zadnjih treh letih: izpostavil je izgradnjo kanalizcaije v Divači, prenovo Škrateljnove domačije, gradnjo infrastrukture ob nogometnem igrišču, ureditev parka pred železniško postajo, urejanje poti po Divaški jami, izgradnjo sistema za zbiranje in ravnanje z odpadki, komunalno opremljanje severnega dela naselja Divača, sprejem dokumentov za izvedbo severne obvozne ceste Divača,..

V Knjižnici v Divači je v sodelovanju z Višjo strokovno šolo iz Sežane, Kosovelovo knjižnico Sežana in TKŠD Mejame potekala otvoritev razstav »Podoba Divače skozi različne materiale« in Razstava del študentov Višje strokovne šole iz Sežane; predstavil pa se je tudi kitarist Tomaž Ban. Razstavljeni eksponati so »vdihnili življenje« spodnjim prostorom Škrateljnove domačije in divaške knjižnice.

2010-op-pet-vrtec2010-op-pet-seja2010-op-pet-knjižnica


Kot je bilo zapisano že v napovedniku kulturnih prireditev – poseben čar in pomembnost je prazniku resnično vtisnil večerni dogodek s slavnostno otvoritvijo prenovljene Škrateljnove domačije .
Župan divaške občine je gostil številne pomembne goste in zelo veliko domačinov, ki so pozdravili pomembno pridobitev za domači kraj in za širše okolje. Župan je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost projekta. Poudaril je, da bo domačija pomenila nov kulturni, izobraževalni in turistični center, pomemben za ožji in širši slovenski kulturni prostor. Zahvalo je namenil številnim, ki posameznikom, podjetjem, …, ki so znali in zmogli prisluhniti potrebam prostora in vsebine.
Slavnostna govornica je bila ministrica za kulturo, Majda Širca. Domačinom in gostom je izrekla iskrene čestitke ob izvedbi pomembnega projekta.
Program ob otvoritvi so obogatili tenorist Janez Lotrič, glasbena skupina Terra Mystica, vokalistka Urška Majdič; v sodelovanju s Kinoteko Slovenije pa je bil izveden poklon slovenskemu igralcu Lojzetu Rozmanu.V novem letnem kinu, ki je urejen v sklopu Škrateljnove domačije je bila pod zvezdami premierna filmska uprizoritev; občinstvo si je lahko ogledalo projekcijo filma »Ne joči, Peter«.

Mladi so pod osrednjim prireditvenim šotorom poletno noč popestrili z rock koncertom glasbene skupine Notterdam in PecheGlava.

2010-op-pet-škrateljnova12010-op-pet-škrateljnova22010-op-pet-koncert


sobota, 10.julij
Dopoldan je bil namenjen predvsem športnim aktivnostim: ob 13.00 so na Nogometnem igrišču v Divači predali namenu obnovljeno igrišče in tribune, nato pa sta bili odigrani nogometni tekmi mlajše selekcije in veteranov NK Železničar Divača. Divaški župan je izpostavil pomen prenovljenega igrišča tako za člane Nogometnega kluba kot za vse občane.
Popoldanski čas je bil namenjen ogledu Divaške jam, Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača in Jamarska reševalna služba Slovenije sta prikazali tehnike reševanja iz jame.
Letalci so na Letališču v Divači odprli svoja vrata in vsem zainteresiranim ponudili ogled letal ter panoramske polete nad Divačo.
V središču Divače so najmlajši lahko uživali v dejavnostih ustvarjalnih delavnic, ki so potekale pod vodstvom MDPM iz Sežane.
Večerni program se je začel z gasilsko koračnico. Župan Občine Divača je pred Gasilskim domom v Divači predal PGD Divača novo gasilsko vozilo. In seveda – za novim vozilom je bil izveden tudi prvi »častni krog« po divaških ulicah.
Vrhunec prireditev je bil v večernih urah na slavnostni prireditvi. Predstavili so se gostje, godbeniki KUD Godbe Slovenskih železnic iz Zidanega mosta pod vodstvom prof. Francija Lipovška, Šolski orkester Glasbene šole Sežana pod vodstvom prof. Iva Bašiča in Pihalni orkester Divača pod vodstvom prof. Borisa Benčiča. Domača godba je obeležila tudi svojih 55 let delovanja. Praznovanje se je zaključilo z zabavo in plesom. Za dobro voljo je poskrbel ansambel »Primorski fantje« in humorist, za Show program pa so, kot že velikokrat, poskrbeli člani skupine donald TrumpeT.

2010-op-sob-nog1OP-2010-sob-letališče2010-op-sob-gas


Kulturne prireditve 5. Občinskega praznika občine Divača je vodila in povezovala Katja Muren.