VODOVOD SENOŽEČE

datum: 09.05.2012

kategorija: Sporočila za javnost

Na podlagi 21. člena Pravilnika o pitni vodi (Uradni list RS 19/2004) z dne 1. marec 2004 - UKREPI ZA ODPRAVO VZROKOV NESKLADNOSTI IN OMEJITVE UPORABE PITNE VODE - objavljamo naslednji ukrep: PREKUHAVANJE PITNE VODE VODOVOD SENOŽEČE od 09.05.2012 do preklica

Na vodovodnem sistemu Senožeče je zaradi neustreznega vzorca vode uveden ukrep prekuhavanje pitne vode od danes 09.05.2012 do preklica v naseljih: SENOŽEČE, OTOŠČE, LAŽE, POTOČE, DOLENJA VAS, SENADOLE IN GABRČE, da je zaradi neustrezne kvalitete vode po deževju potrebno prekuhavanje vode za uporabo v prehranske namene. Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

Tudi na lokalnem vodovodu Barka velja še vedno obveza prekuhavanja vode za prehranske namene.


Vodo prekuhavamo po navodilih o prekuhavanju vode, ki jih je izdal Inštitut za varovanje zdravja.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode (po priporočilu IVZ-ja)

Ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Zaradi večje varnosti pa se svetuje, da mora voda vreti 3 minute.

Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Tako pripravljeno vodo se lahko v prehrambene namene uporablja 24 ur oziroma izjemoma 48 ur.

V primeru, da je voda motna, se svetuje, da se pred prekuhavanjem iz vode odstrani večino delcev z usedanjem in nato filtrira.

Podrobnejša navodila