Teden Evrope na Primorskem

datum: 30.04.2013

kategorija: Sporočila za javnost

Prvi teden v maju je že tradicionalno obarvan evropsko, saj v tednu Evrope po vsej Sloveniji potekajo številne prireditve. Letošnje evropsko leto je namenjeno vsem evropskim državljanom, zato bodo v večjih mestnih središčih po Sloveniji potekali številni dogodki s kulturnim, družabnim in informativnim programom.

Teden Evrope na Primorskem

Za Evropo gre

Prijazno vas vabimo, da se nam v tednu Evrope pridružite na številnih dogodkih, ki bodo potekali na Primorskem:Evropski interaktivni dan v Novi Gorici

V soboto, 11. maja 2013, od 9.00 do 13.00, bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici potekal evropski interaktivni dan. Obiskovalci se bodo seznanjali s svojimi pravicami in priložnostmi, ki izvirajo iz državljanstva EU ter sodelovali v zabavnih nagradnih igrah o poznavanju EU. Podrobnejši program dogajanja najdete na www.eu-dogodki.si.Filmski teden Evrope 2013

slika

Filmski sladokusci bodo lahko med 5. in 12. majem 2013 uživali v brezplačnih filmskih projekcijah odličnih evropskih filmov, ki jih letos v 13 slovenskih mest prinaša Filmski teden Evrope, med drugim tudi v Novi Gorici, Izoli in Sežani. Filmski program pa bo obogatil še raznovrsten spremljevalni in pedagoški program za otroke in mlade. Vstopnice že lahko rezervirate na blagajnah sodelujočih kinematografov. Več podrobnejših informacij o programu in sporedu dobite na www.filmskiteden.eu.Osrednji dogodek tedna Evrope: EU Si ti - DIALOG 9/5/13

EU SI TI

Vabimo vas, da se nam pridružite in sodelujete v javni razpravi o prihodnosti Evropske unije z evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom EU Si ti - DIALOG 9/5/13, ki bo potekala v četrtek, 9. maja 2013 ob 16.00 v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.
V razpravi se bomo spraševali: kako danes živimo v Evropi? V kakšni Evropi želimo živeti v prihodnje? V katero smer naj se razvijata gospodarstvo in družba? Kako naj Evropa ravna z viri in ali je lahko trajnostni razvoj alternativa sedanjemu ekonomskemu modelu?
EU Si ti - DIALOG 9/5/13, ki ga bo povezoval Igor E. Bergant, boste lahko spremljali tudi v neposrednem televizijskem prenosu na 3. programu RTV Slovenija (od 16:30 do 17:45) in na multimedijskem portalu MMC RTV Slovenija. V razpravo se lahko vključite tudi na Twitterju z oznako #eusiti ali na spletu na www.eu-dogodki.si/forum/. Vprašanja in predloge lahko posredujete tudi na elektronski naslov . Dialog je odprt za vse državljane/ke ob obvezni predhodni prijavi oz. do zapolnitve prostih mest. Prijavite se na spletni strani www.eu-dogodki.si.


O evropskem letu državljanov 2013

Letos beležimo 20. obletnico vzpostavitve notranjega trga in začetka veljavnosti Maastrichtske pogodbe, ki je uvedla državljanstvo EU. Kljub temu pa 48 odstotkov Evropejcev še vedno ni obveščenih o pravicah kot so npr.:
• pravici do iskanja zaposlitve in dela v državah članicah EU,
• pravica do dostopa do sistemov zdravstvenega varstva,
• pravica do priznavanja poklicnih kvalifikacij in izobrazbe,
• pravica do socialne varnosti,
• potrošniške pravice,
• pravica do konzularne zaščite v tretjih državah, kjer Slovenija nima svojega predstavništva,
• pravica evropskih državljanov, da pozovejo Komisijo, da predlaga novo zakonodajo.
Ob evropskem letu državljanov zato po vsej Evropi potekajo številne dejavnosti, katerih glavni namen je, da bi evropski državljani bolje spoznali svoje državljanske pravice in jih polno uveljavljali v vsakdanjem življenju. Številne aktivnosti in dogodki ob evropskem letu potekajo tudi v Sloveniji. V okviru partnerstva pri komuniciranju evropskih vsebin, ki ga tvorijo Evropska komisija, Vlada Republike Slovenije in Evropski parlament, se bo v sklopu projekta ˝EU dogodki po Sloveniji˝ s sloganom "EU Si ti", ki ga izvaja Mladinska mreža MaMa, letos po celotni Sloveniji zvrstilo 47 dogodkov. S kampanjo EU Si ti si prizadevamo, da državljane bolje informiramo o pravici do prostega prebivanja v EU in izhajajo iz evropskega državljanstva in politik EU. Preko številnih dogodkov po Sloveniji vas vabimo, da se aktivno vključite v sooblikovanje politik Unije.

Več sorodnih povezav:
Portal Tvoja Evropa (pomoč in nasveti za državljane): http://europa.eu/youreurope/citizens/index_sl.htm

Mobilna aplikacija Pravice potnikov na dlani:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/mobile.html

Informacijske točke Evropske komisije Europe Direct po Sloveniji:
http://www.europedirect.si