Prvi šolski dan za prvošolce in starše

datum: 09.09.2013

kategorija: Sporočila za javnost

Prvi šolski dan za prvošolce in starše je posebno doživetje prav v vsaki šoli.
Sledijo utrinki iz Senožeč, Divače in Vrem.

Senožeče…

Tako kot se je jutranje sonce sramežljivo skrivalo za oblaki, so se za krili in hlačami staršev skrivali senožeški prvošolci. Toda prvi nelagodni trenutki so se prav kmalu razblinili, saj je vstop prvošolcev v šolsko večnamensko dvorano pospremil bučen aplavz in prijeten kulturni program. Učiteljice so ubrano zapele slovensko himno, petošolki Nika in Izabela pa sta s svojo igro »Ne, ne grem v šolo« nasmejali vse prisotne. Ravnateljica Damijana Gustinčič, pomočnica ravnateljice Nives Skuk, župan Drago Božac in policist Janko Šenkinc so vsak na svoj način pozdravili prvošolce in njihove starše ter izrazili veselje , da imajo otroci naše občine urejene pogoje za nemoteno šolsko delo. Sprejem smo zaključili s petjem in igranjem na inštrumente ter s preskokom vrvice v novo življenjsko obdobje. Seveda smo razrezali torto in prav kmalu postali prijatelji.

Slika 1Divača…..

Tudi na matični šoli v Divači je bilo zanimivo. Na prireditvi dobrodošlice so bili prvošolci sprejeti v šolo po simboličnem preskoku reke na pragu osnovne šole. Vsi so to nalogo opravili in dobili priznanja – potrdila, da so sprejeti v osnovno šolo. Po krajšem programu, v katerem je nastopila petošolka Tina Škamperle na ksilofonu, pozdravnem nagovoru ravnateljice Osnovne šole Damijane Gustinčič in župana Občine Divača Draga Božca in krajši igrici o »Ribici Mirici«, kjer so nastopale učiteljice Nela Subič, Lidija Uršič, Anja Abram in sedmošolka Nina Svetina so se prvošolci s starši sprehodili po povezovalnem hodniku med šolo in vrtcem do njihove učilnice, ki bo letos zaradi prostorske stiske šole v vrtcu. Učilnica, ki je urejena v prvem nadstropju v večnamenskem prostoru je popolnoma opremljena in se ne razlikuje od učilnic, ki so v šoli, razen tega, da je precej večja, kar pa pomeni za prvošolce celo boljše pogoje, kot bi jih imeli v šoli. Po slikanju s torto dobrodošlice so starši zapustili svoje prvošolce v skrb njihovim učiteljicam Neli Subič in Lidiji Uršič ter Tatjani Živec v podaljšanem bivanju. S starši prvošolcev je sledil še kratek pogovor ter predstavitev prometne signalizacije in pravil okrog osnovne šole. Starši so bili seznanjeni in opozorjeni s strani policista Janka Šenkinca tudi s tem, da morajo otroci na poti v šolo in domov nositi rumeno rutko ter da morajo biti v avtih v otroških sedežih in pripeti z varnostnimi pasovi.

Slika1 Slika2 Slika3

Slika4 Slika5 Slika6Vreme ….

Prvi šolski dan je za vse prvošolce pomemben dan. To je dan, ki ostane v lepem in trajnem spominu, saj je poln pričakovanj, vznemirjenja, veselja pa tudi bojazni in dvomov. Da bi se prvošolci kar se da dobro počutili na podružnični šoli Vreme, smo jim pripravili topel sprejem. Učence smo razveselili z igrico Ribica v šoli, ki smo jo učiteljice zaigrale ob pomoči staršev drugošolcev. Vse prisotne so pozdravili in nagovorili ravnateljica Damijana Gustinčič, podravnateljica Nives Skuk in župan Občine Divača Drago Božac. Učencem so zaželeli prijeten začetek šolskega leta ter da bi se v šoli dobro počutili, osvojili veliko znanja in ohranili lepe trenutke šolanja na podružnični šoli.
Da je pomembno, da bo šolsko leto tudi varno, je vse zbrane spomnil policist. Poudaril je, da je za varnost otrok potrebno skrbeti tako kot za lastno varnost ter da je zgled odraslih prvi in najpomembnejši.
Po končanem programu so Jure, Urban in David s simbolnim preskokom vrvice dokazali, da so postali pravi prvošolci in ponosno prejeli priznanje. Sledilo je presenečenje v šolski jedilnici. Starši in učenci so se posladkali s torto in nazdravili vstopu v prvi razred.

Slika1 Slika2  Slika3