OBISK DELEGACIJE OBČINE DIVAČA V LUKI KOPER

datum: 09.02.2015

kategorija: Sporočila za javnost

V ponedeljek, 2. 2. 2015 je delegacija Občine Divača v sestavi: Alenka Štrucl Dovgan, županja, Dobrivoj Subič, predsednik odbora za finance, Drago Škamperle, predsednik odbora za gospodarstvo in infrastrukturo ter Damijana Gustinčič, predsednica KMVI in pobudnica dogodka, obiskala Luko Koper z namenom izraziti podporo vodstvu in zaposlenim Luke Koper v prizadevanjih za izgradnjo drugega tira Divača- Koper.

 

V poldrugi uri dolgem pogovoru so predstavniki Luke Koper: Dragomir Matić, predsednik uprave, Andraž Novak, član uprave, Maša Čertalič s področja strateškega razvoja ter Andrej Cah in Mitja Dujc s področja trženja predstavili delniško družbo Luko Koper in njihova prizadevanja za začetek izgradnje drugega tira.

Povzemam nekaj zanimivosti:

  • Luka Koper je bila ustanovljena leta 1957, je nosilka koncesije za vodenje pristanišča do leta 2043,

  • število zaposlenih v skupini Luka Koper: 1.000,

  • ladijski pretovor v letu 2014: 18,9 milijonov ton ,

  • površina pristanišča: 280 ha, specializirani terminali: 12, dolžina operativne obale: 3,4 km, privezi: 26, dolžina železniških tirov: 30 km,

  • najkrajša transportna pot iz Daljnega vzhoda v osrčje Evrope,

  • poslovna središča na zalednih trgih so iz Kopra dosegljiva v manj kot 1 dnevu po cesti in manj kot 2 dnevih po železnici,

  • v povprečje pripelje in odpelje dnevno 56 vlakov,

  • načrt investicij v razvoj pristanišča (poleg izgradnje 2. tira): nov vhod v kamionski terminal. priprava novih zalednih površin, razširitev potniškega terminala, podaljšanje kontejnerskega terminala ob 1. pomolu, rekonstrukcija dela obale, podaljšanje 2. pomola, nov RO-RO privez.

Da je družba uprta v razvoj, kažejo njeni ambiciozni načrti, za kar pa potrebujejo boljšo infrastrukturo. Poleg lastnih vlaganj v posodobitev le-te je izgradnja drugega tira je izgradnja drugega tira bistvena za izboljšanje propustnosti pristanišča in prepričati obstoječe stranke ter nove, da v Sloveniji zmoremo slediti razvoju.

Zavedajoč se pomena Luke Koper na možnosti razvoja drugih gospodarskih panog je občina Divača z obiskom izkazala podporo pri aktivnostih, ki jih le-ta usmerja v aktivnosti za uvrstitev investicije v kandidaturo za pridobitev evropskih sredstev.

To namero je izrazila tudi s pričujočim pismom:  Pismo podpore

Naše druženje v Luki Koper smo zaključili z ogledom celotnega kompleksa, kjer smo občudovali urejenost in dobro organizacijo dela.

Z iskrenimi željami, da uspemo s združenimi močmi realizirati  že več kot  20-letni cilj  izgradnje drugega tira, smo se poslovili od naših prijaznih gostiteljev in jih povabili, da nam vrnejo obisk v naši občini.

 

Slika 1   Delegacija

Damijana Gustinčič