PROSTOVOLJNO DELO - OČISTIMO ŠKOLJ

datum: 07.04.2015

kategorija: Sporočila za javnost

TKŠD Urbanščica je v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame pričela v mesecu marcu z nizom prostovoljnih delovnih akcij čiščenja okolja, ki jih bodo v mesecu aprilu razširili skupno še z delovnimi akcijami s Krajevno skupnostjo Vreme. V svojem okolju želijo očistiti zaraščene in zapuščene naravne in kulturne spomenike ter tehnično dediščino svojega kraja.

Z delom so pričeli že v drugi polovici meseca marca, s postavitvijo količkov na katere bodo namestili table, ki označujejo pomembne objekte, da bodo lahko mimoidoči spoznavali pomembnost teh krajev skozi zgodovino vse do današnjega dne.Vsi nosilci posameznih aktivnosti si želimo, da bi se Vremska dolina v bodoče nekoliko bolj promovirala, saj se nahaja v vplivnem območju Parka Škocjanske jame in bi lahko veliko bolj prispevala k turističnemu razvoju občine Divača.

Istočasno je delo potekalo tudi pri gradu Školj, kjer so fantje iz Skupnosti Srečanje povsem očistili dračje in robido, ki se je močno razrasla zunaj obzidja. V naslednjih dneh pa sta prostovoljno obrezala odmrlo vejevje še dokaj vitalnih murv, Alen Novak iz Famelj, član TKŠD Urbanščica in njegov prijatelj Matevž Gerželj iz Dolnjih Ležeč. Z velikim veseljem ugotavljam, kako pomembno je prostovoljstvo, nesebičnost in zagnanost ljudi, ki želijo ohranjati dediščino in polepšati videz svojega kraja. Tudi v bodoče bomo pozivali ljudi, da se nam pridružijo, saj bomo s tem dokazovali, da nismo brezbrižni do stvari, ki propadajo. Denarja za popolno obnovo iz državnega in občinskega proračuna ne bo, saj je kulturni spomenik v privatni lasti, zato pa bo potrebno skupaj z lastnico gradu, Tadejo Vitez, s Parkom Škocjanske jame, z Občino Divača ter z Zavodom za ohranjanje kulturne dediščine v Novi Gorici poiskati še druge možnosti in finančne vire vsaj za delno obnovo in zaščito obzidja pred nadaljnim propadanjem. Arhitekt Juan P. Maschio nas je s prikazom rekonstrukcije gradu Školj popolnoma prevzel, skupno pa moramo zgodbi najti pravi epilog.

Mirjam Frankovič Franetič

 

Fotoutrinki:

IMG 2572  IMG 2569  IMG 2570  IMG 2567IMG 2554  IMG 2557  IMG 2573  IMG 2575  IMG 2576  IMG 2577  IMG 2578  IMG 2579  IMG 2580