POSTAVITEV POLNILNE POSTAJE ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL V DIVAČI

datum: 23.04.2015

kategorija: Sporočila za javnost

 Občina Divača se je v zaključku leta 2012, na podlagi javnega povabila agencije GOLEA Nova Gorica, vključila v EU strateški projekt ALTERENERGY (Jadranski čezmejni program IPA) in se tako priključila ostalim 58 t.i. pilotnim občinam na območju Jadrana z manj kot 10.000 prebivalci, na nivoju katerih se aktivno izvajajo projektne aktivnosti za dvig rabe obnovljivih virov energije ter energetske učinkovitosti.

Preko projekta ALTERENERGY je Občina Divača od agencije GOLEA dobila električno polnilnico in 3 električna kolesa, ki so na voljo turistom in občanom v Hotelu Malovec v Divači.

Električna polnilnica je moči  24kW (ima dve 7-polne vtičnice)  postavljena  ob stanovanjskem bloku na Trgu 15. Aprila in je včeraj z oznakami na cestišču dobila končno podobo.

 

Kartice za polnjenje vašega električnega avtomobila lahko dobite:

-                    na Občini Divača, Kolodvorska ulica 3a, 6215 Divača (v delovnem času občinske uprave),

-                    ITAK  Baru, Kolodvorska ulica 3, 6215 Divača (od 7.00 do 23.00)

-                    Hotel Malovec, Kraška cesta 30A, 6215 Divača (cel dan neprekinjeno)

Polnjenje preko teh kartic je brezplačno (strošek krije Občina Divača).

Občina se je s postavitvijo polnilne postaje in električnimi kolesi tako uvrstila med prve primorske občine, ki  poskrbijo za trajnostno mobilnost in tako občane motivirajo k ekološkemu delovanju v svojem okolju, prispevajo k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida oziroma nizkoogljični družbi in sledila ciljem, ki sta si jih zadali Evropska unija in Slovenija na področju obnovljivih virov energije in zmanjšanja izpustov CO2 v ozračje.

Vožnja z vozili na električni pogon pomeni manjšo porabo energije, manjšo obremenitev okolja in je cenejša od vožnje s klasičnimi vozili. Na slovenskih cestah je v letu 2014 registriranih 374 električnih vozil, med njimi je največ osebnih avtomobilov, skuterjev in koles, v prihodnjih desetletjih pa je predvideno bistveno povečanje električnih vozil.

Izjava prvega uporabnika Marjana Božiča je: »Dne 31.1.2015 sem prvič preizkusil polnilnico za polnjenje električnih avtov v Divači.  Deluje super in sicer za 100 km  je potrebno cca 20-25min. To je ravno toliko, da lepo v miru spijete eno kavico oz. pijačo v Itak baru, medtem ko gledate kako se polni vaš električni avto. Električna polnilna postaja se namreč lepo vidi iz tega bara. Zelo pohvalno je, da je kartica za polnjenje dostopna praktično cel dan, 7 dni v tednu. Do 23. ure v Itak baru, cel dan pa v Hotelu Malovec, ki je cca. 200 m oddaljen od polnilnice. To je zelo velik plus, saj je potrebno v nekaterih krajih, kjer imajo podobne polnilnice včasih čakati začetek oz. loviti konec delovnega časa.«

Znaki

Celoten članek

Slika 1  Slika 2