Požar ob železniški progi Divača-Rodik

datum: 16.08.2017

kategorija: Sporočila za javnost

 ZAHVALA ob gašenju velikega požara pri Divači

Iskrena hvala vsem gasilcem in letalskim silam SV, ki so se nesebično odzvali klicu na pomoč pri gašenju petkovega in sobotnega požara v naravnem okolju pri Divači. Zahvala tudi vsem, ki ste intervencijo dobro vodili, ter vsem gasilcem, ki so kljub težkemu terenu in visokim zunanjim temperaturam požar hitro omejili in pogasili.

Zahvaljujem se  tudi županji Občine Divača Alenki Štrucl Dovgan, ter štabu Civilne Zaščite Občine Divača za korektno sodelovanje, ter odlično podporo in pomoč pri intervenciji.

Prav tako se zahvaljujem za sodelovanje, poveljniku CZ RS Srečku Šestanupredstavnikom URSZR, poveljniku in namestniku poveljnika GZS, letalskim silam SV, direktorju SŽ in državnemu sekretarju ministrstva za infrastrukturo.

Lep pozdrav,

Poveljnik Obalno-kraške regije:

Marko Adamič

 

 

3. avgusta (2017) je okoli 16. ure pri Divači izbruhnil velik požar. Ob železniški progi med Divačo in Kačičami je zagorela podrast. Požar ob progi je zanetil vlak (zablokirano kolo enega od vagonov). Zagorelo je na sedmih mestih, požar pa se je združil v enega obsežnega, ki je v hipu zajel široko območje. Požar je zajel grmovje in gozd. Območje požara je zajelo področje, veliko okoli 40 hektarjev in se razširil na 95 hektarjev, ogenj se je hitro širil proti Lokvi in Sežani, nevarnost je pretila tudi stanovanjskim objektom v bližini proge.

 Domača prostovoljna gasilska društva ter ZGRS Sežana so nemudoma prihiteli na pomoč, aktiviran je bil tudi štab civilne zaščite Občine Divača. Zaradi razsežnosti, hitrosti širjenja in ogroženosti okolice je bilo potrebno na pomoč poklicati okrepljene sile. Pri gašenju so sodelovali poleg poklicnih gasilcev tudi gasilci prostovoljnih gasilskih društev Kraške gasilske zveze, GZ Ilirska Bistrica in GZ Postojna. Gasilcem sta pri gašenju nudili pomoč tudi posadka helikopterja in posadka pilatusa Slovenske vojske. Intervencija je bila zelo zahtevna, saj so delo spremljale številne naravne nevšečnosti in težave – od izredno neugodnih vremenskih razmer ter visokih temperatur, povsem presušene krajine, vetra iz južne smeri, neprehodnega in težko dosegljivega terena, delo pa je spremljala utrujenost in izčrpanost. Izredno zahtevno intervencijo je vodil namestnik poveljnika gasilske enote Sežana, Boris Budal.

Zaradi gostega dima je veljalo posebno opozorilo voznikom na primorski avtocesti, kakor seveda tudi na železniški progi.

V intervenciji so sodelovali številni gasilci prostovoljnih gasilskih društev, ki so prihiteli na pomoč prizadevnim gasilcem iz občine Divača – PGD Divača in PGD Senožeče.

V intervenciji so poleg PGD Divača in PGD Senožeče sodelovali še PGD: Hruševje, Ilirska Bistrica, Jelšane, Knežak, Komen, Košana, Lokev, Materija, Planina, Postojna, Povir, Sežana, Studenec, Šmihel, Štjak, Vrhovo, Zagorje, GZS, ZGRS Sežana ter pripadniki SV.

V intervenciji se je  v času četrtka in petka zvrstilo skupno 214 gasilcev in 65 gasilskih vozil.

Na požaru so sodelovale in nudile oporo in pomoč tudi ostale službe: Civilna zaščita Občine Divača (10 udeležencev), PU Koper (6 policistov), dva delavca CPK, helikopter policije, helikopter SV Cugar in letalo SV Pilatus (10 udeležencev).  Helikopter in letalo sta skupno odvrgla 60.000 l vode na požarišče velikosti 95 hektarjev, skupna poraba vode pa je bila cca. 100.000 l. (Vir podatkov: ZGRS Sežana)

V aktivnosti so se vključile tudi Slovenske železnice.

 V tem obdobju je bila na širšem območju Krasa požarna ogroženost, saj je Uprava za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

 Skupno sodelovanje  je tudi tokrat dokazalo, da je v nesreči potrebno združiti moči in da se klic »NA POMOČ!« sliši daleč.

 

HVALA VSEM!

 

 

Županja Občine Divača

Alenka Štrucl Dovgan

 

Foto:

pozar1  pozar2  pozar3  pozar4

pozar5  pozar6  pozar7  pozar8

Foto5 - Petra Kodrič  Foto1 - Petra Kodrič  Foto4 - Petra Kodrič  Foto3 - Petra Kodrič    

DGUZJrJVYAE-4tS  Foto2 - Petra Kodrič  pozar10b  pozar10a  

pozar9  pozar10  pozar10c  pozar10d

pozar11  pozar13  pozar12    

Območje požara:

obmocje