Preprečevanje vlomov v hiše – Priporočila policije

datum: 07.11.2017

kategorija: Sporočila za javnost

Dne 29. oktobra se je ura ponovno prestavila na zimski čas, kar posledično prinese tudi zgodnejši mrak oziroma noč. Navedeno spremembo s pridom zadnja leta na območju Krasa izkoriščajo storilci, ki vlamljajo v stanovanjske hiše. V zvezi navedenega Vas želimo ponovno obvestiti oziroma opozoriti na določena samozaščitna ravnanja. Potrebno je poudariti vlogo ustreznega zavarovanja doma pred vlomilci, vsak izmed ukrepov, ki bodo vpisani v nadaljevanju zmanjša možnost vloma v objekt, hišo, stanovanje. Sto odstotne zaščite  praktično ni, lahko pa se zelo zmanjša verjetnost vloma z vsakim dodatnim ukrepom. Posebej storilcu olajšamo vlom skozi okno takrat, kadar je le to odprto oz. zaprto na ventus (škarje). Vlom storilci izvedejo tudi s pomočjo določenega orodja na vzvod in silo telesa ali s razbijanjem. Takih vlomov, ko so storilci v objekt vstopili skozi balkonska vrata ali okno beležimo največ. Ta vrata oziroma okna so po konstrukciji precej šibkejša od glavnih vhodnih vrat, katerih se vlomilci ne dotikajo. 

 

 Zelo pomemben dejavnik zaščite je, da objekt oziroma stanovanjska hiša ne daje videza, da je prazna, kar dosežemo s tem, da je katero izmed svetlobnih teles v objektu pustimo ročno prižgano ali s pomočjo časovnih stikal -  luči se prižigajo ob eni uri, radio ali TV pa ob drugi uri. To storilca zmede. Enako velja za premikanje rolet, če imamo le te na električni pogon. Poskrbimo, da nam nekdo redno prazni poštni nabiralnik, če smo od doma za več dni.

Prav tako je pomembna dobra zunanja osvetlitev objekta, pri čemer svetujemo uporabo senzorskih luči. Namestitev osvetlitve mora biti na takšnem mestu, da ni dosegljiva in da jo storilec ne more zlahka onesposobiti.

 Zelo priporočljive so tudi alarmne naprave. Pomembno je, da so alarmne naprave kvalitetne. Lahko se pa poslužujemo samo zvočnih alarmov, ki morajo biti nameščene na takšnem mestu, da jih storilec ne more predhodno onesposobiti. Če alarmna sirena ni na pravem mestu, jo storilci predhodno onesposobijo in sicer tako da jo zvočno izolirajo (npr. posprejajo s purpen peno) in na tak način zadušijo zvok sirene. Pomembno je tudi da so nameščeni kvalitetni senzorji gibanja. Pri hišah je pomembno, da pazimo, da so senzorji na takih mestih, da alarma ne sproži vsak ptič ali celo muha, pajek.

 Gotovine in vrednih predmetov na hranimo doma. Zlatnino, ki se jo potrebuje vsak dan, pa se shrani v sefih, vgrajenih na skritih mestih, kot na primer, da je privit v omari z dovolj močnimi vijaki pritrjenimi  v steno in tla. Pomembno je, da ga storilec ne more kar vzeti in odnesti. Najbolje pa je, da se vrednejši predmeti hranijo v sefih v bankah, pri varnostnih službah in podobno. Priporočeno je, da se zlatnina položi na temnejšo podlago in se jo fotografira. Fotografijo se pokaže kriminalistom, če pride do vloma in je ta odtujena. Zelo pomembno je da ne razlagamo oz. se hvalimo, da smo si vgradili sef oz. kje smo ga vgradili. Pomembno je tudi, da v kolikor smo ga dali vgraditi, da ga vgradi oseba, ki ji zaupate in veste da ne bo razlagala, da je pri vas vgradila sef, ker vlomilci znajo izkoristiti vsako informacijo, da bi prišli do vašega sefa oz. stvari v njem, lahko tudi tako, da vas prisilijo, da ga odprete.

 Na koncu bi še podarili, kako pomembno je stalno oz. sprotno opazovanje, kaj se dogaja v okolici doma pri tem smo pozorni predvsem na neznane osebe v okolici, ki si ogledujejo stanovanjske hiše, pri tem jim damo vedeti, da smo jih opazili, na primer razne akviziterje. Pri tem si zabeležimo registrsko  številko vozila, podatke pa posredujte na policijsko postajo.

 Na koncu vas prosimo, da nas lahko o vsakem podatku, ki bi nam lahko pripomogel k izsleditvi storilcev vlomov, takoj  obvestite na številko 113, sicer pa smo tudi dosegljivi vse ure dnevna na telefonski številki policijske postaje Sežana in sicer 05 7071 500 .

 

Želimo vam, da živite varno in naj vam nepridipravi ne pokvarijo zadnjih dni v letu in bližajočih se praznikov.

 

 Matjaž Žerjal                                                 Jožef Muhič

 

Pomočnik komandirja                                 komandir, policijski inšpektor I

 

Opozorilo