Kulturni dan Občine Divača

datum: 15.01.2019

kategorija: Sporočila za javnost

 »ZRNO GRAHA LAKOTE NE POTEŠI, A IZ ZRNA PRAVLJICA SE NAREDI!«

(povzeto po H. c. Andersenu)

»Občina Divača praznuje občinski praznik, spominski dan in kulturni dan. Kulturni dan Občine Divača, 13. januar, je posvečen spominu na rojstvo pisatelja dr. Bogomirja Magajne.« smo zapisali v Odlok o praznikih občine Divača. Tudi na ta način Občina Divača dokazuje, da ima kultura v naši občini posebno mesto.

Osrednja prireditev v počastitev letošnjega Kulturnega dneva je bila izvedena v  Divači. Program so oblikovale učenke in učenci Osnovne šole Divača ter učenci Glasbene šole Sežana, Oddelka Divača.

Na prireditvi je v uvodnem delu nastopil »INTER« - trio pozavn, pod mentorstvom Iva Bašiča. Mladi glasbeniki so s skladbami iz zbirke Trio Buch znova dokazali, da njihov nastop zasluži posebno pozornost in zagotavlja obet, da se njihova glasbena pot strmo in hitro vzpenja  navzgor in spet navzgor. 

Gledališka skupine Osnovne šole  Divača je na odru uprizorila igro »Kraljična na zrnu graha«, odlično priredbo poznane Andersenove pravljice. Pod izvrstno režijo se je podpisala Tanja Trebec Benedejčič, za glasbo je poskrbela Taja Tavčar, za kostumografijo in šminko Janja Černe in za sceno Vesna Marion. Skupno združene moči so spletle na odru mojstrovino, ki si zasluži priznanje in poklon. Učenke in učenci so prikazali vse odtenke gledališke ustvarjalnosti in v predstavo umestili vse potrebno, da je žarela in iskrila v odlični igri, odličnem plesnem ritmu, šegavosti, vedrini in seveda na prvem mestu v odlični igri.

Županja občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, je na prireditvi v nagovoru med drugim poudarila, da je občina Divača upravičeno ponosna na kulturno ustvarjanje in dogajanje v občini in še posebej na dejstvo, da imamo tudi svoj občinski kulturni praznik. Pestro in raznovrstno kulturno (po)ustvarjalnost v občini dokazuje tudi lani prejet prestižen naziv »Branju prijazna občina«, ki je bil podeljen Občini Divača. Zahvalila se je vsem nastopajočim  in vsem kulturnim ustvarjalcem z upanjem, da bo dobro sodelovanje tudi v bodoče bogatilo domač kulturni prostor.

In tako kot lansko leto lahko tudi letos z veseljem ugotovimo, da naš prostor  napolnjuje kultura:  iskrena in ustvarjalna kultura, ki prehaja »iz srca v srce«.

 

Utrinki iz prireditve:

 1  2  3  4

5  6  7  8

9  10  11  12

13  14  15  16