Prostovoljstvu prijazno mesto

datum: 17.06.2019

kategorija: Sporočila za javnost

 OBČINA DIVAČA je »PROSTOVOLJSTVU PRIJAZNO MESTO«

V maju je pred občinsko stavbo v Divači zaplapola nova zastava. Prav posebna. Zaslužena in težko pridobljena. S posebnim napisom in s posebno vsebino.

Občina Divača je zbiru laskavih nazivov dodala še enega.

Postala je

»PROSTOVOLJSTVU PRIJAZNO MESTO«.

Poleg priznanja je občina prejela tudi zastavo, ki ponosno razglaša, da je tu doma dobro delo.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev.

Združenje še posebej spodbuja lokalne skupnosti k spoštovanju in širjenju prostovoljstva in s  podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« želijo izpostaviti občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Kot prostovoljsko organizacijo se upošteva nevladno organizacijo, v kateri se prostovoljsko delo izvaja v dobro drugih ali v splošno korist, ne glede na to, ali je ta organizacija vpisana v seznam prostovoljskih organizacij, kot to določa 9. člen Zakona o prostovoljstvu. Za opredelitev pojma »prostovoljsko delo« se upošteva 5. člen Zakona o prostovoljstvu.

Za prestižen naziv se je letos potegovala tudi naša občina. Kandidirali smo na razpis Združenja in uspeli. Združenje je prepoznalo vlogo in pomen prostovoljstva v občini ter skrb občine Divača za to področje in odločilo, da Občini podeli naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«. Naziv je Občina prejela na Slovesni dan prostovoljstva, ki je potekal v okviru 20. Nacionalnega tedna prostovoljstva, na slavnostni prireditvi, 14. maja 2019,  v Črni na Koroškem. Občina Divača je bila letos edina občina, ki so ji na novo, torej prvič, podelili ta naziv.

21 slovenskih občin je naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« ponovno potrdilo. Sicer pa so bile na prireditvi podeljeni nazivi v več kategorijah: šolam in dijaškim domovom, ki spodbujajo prostovoljstvo učencev, so podelili nazive »Junaki našega časa«, zaposlenim v javni upravi, ki so se posebej izkazali kot prostovoljci, naziv »Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/a v javni upravi«, mentorjem pa nazive »Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev«. Častno pokroviteljstvo je sprejel predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marjan Šarec, ki je skupaj z izvršno direktorico Združenja, gospo Terezo Novak, na prireditvi podelil priznanja.

»Prostovoljec je tisti, ki daruje nekaj svojega za sočloveka, in ko dobi besede zahvale, je to največje plačilo. Zato ne pozabimo, da v tem svetu vendarle nekaj velja pomagati sočloveku in za to ne pričakovati plačila. Ampak to narediti za boljši svet in tudi za boljšo in lepšo našo državo. Ne nazadnje tudi naša država temelji na prostovoljstvu, tudi županje in župani dobro veste, da zaščita in reševanje temeljita na prostovoljstvu, in dokler bo tako, se nam ni treba bati za prihodnost.« je v slavnostnem nagovoru poudaril premier Marjan Šarec.

Naziv je priznanje vsem prostovoljkam in prostovoljcem, organizacijam, zavodom, združenjem, vsem, ki ne vprašate zakaj in za kaj in ne razmišljate kako, ko začutite, da vas nekdo potrebuje, da je treba nekaj postoriti. Prostovoljstvo na tisoč in en način, v vseh  mogočih oblikah in vsebinah. V naši občini in povsod, kjer so naši občani v različnih vlogah, kakor tudi drugi občani v naših krajih in skupaj z nami. 

Občina Divača se zahvaljuje vsem, ki ste podprli odločitev Občine, da je pravi čas, da tudi širši javnosti povemo, da je prostovoljstvo tudi pri nas doma. Na osnovi zbrane podpore, utemeljitev, dokazov, opisov, je tudi javnost potrdila, da smo na pravi poti. Da je naša občina mesto, kjer se združuje dobro delo. In upamo, da delo v prihodnje podpre še več vas, ki verjamete in veste, da skupaj zmoremo več.

HVALA VSEM!

Vsem, ki prostovoljno lepšate ta svet. Hvala za to, da lahko s ponosom povemo in napišemo, da je v naši občini prostovoljstvo način življenja. Tako je pri nas.

Naj bo naša lokalna skupnost ponosno mesto, ki združuje ljudi dobre volje, ki znamo in zmoremo z dobro voljo ustvarjati lepši vsakdan.

Vir in fotografije: https://www.filantropija.org/kategorija/prostovoljstvo/

 

 

1  2