Vojaška vaja na območju Občine Divača

datum: 06.05.2013

kategorija: Sporočila za javnost

Maj in junij bo na širšem območju Krasa v znamenju usposabljanja Slovenske vojske

Skladno z letnim načrtom usposabljanja Slovenske vojske za leto 2013 bodo v drugi polovici maja in v začetku junija na širšem območju Krasa potekale vadbene aktivnosti enot Slovenske vojske. Tako bo med 2. in 7. junijem že drugo leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2013, na kateri bo Slovenska vojska (SV) v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev zračne podpore. Na vaji bodo poleg pripadnikov SV sodelovali tudi pripadniki hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil. Na vaji, ki jo bo vodilo poveljstvo 1. brigade, bo sodelovalo skupaj približno 400 udeležencev, od tega 50 pripadnikov tujih oboroženih sil. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore pa bo podpiralo 10 različnih zračnih plovil. SV bo na vaji sodelovalo s šestimi letali Pilatus PC-9M Hudournik, s tremi helikopterji Bell 206 in s helikopterjem za medicinsko evakuacijo. Italijansko vojaško letalstvo bo sodelovalo s parom letal AMX, Madžari s parom letal SAAB JAS 39 Gripen, sile ZDA v Evropi pa bodo na vaji sodelovale s parom letal F 16 in helikopterjema Appache. V zraku bosta hkrati delovali letali, ki bosta območja usposabljanja preletavali v naprej določenih in omejenih časovnih intervalih na nizkih višinah. Zračna plovila zavezništva pa bodo simulirala letalsko podporo na višinah med 2500 in 6000 metri.
Usposabljanje usmerjevalcev zračne podpore bo potekalo na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču SV Postojna, kjer bodo letala pilatus SV izvajala tudi bojno streljanje na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju in na območju Vrhovega pri Sevnici ter na širšem območju Soriške Planine.
Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje. Načrtovani skupni stroški vaje znašajo približno 70.000 evrov. Vaja bo 6. junija na Osrednjem vadišču SV Postojna na ogled tudi za predstavnike medijev.

Poleg mednarodne vaje bo med 20. majem in 7. junijem na širšem območju Krasa potekalo tudi taktično urjenje 10. pehotnega polka z namenom preverjanja končnih operativnih zmogljivosti pred jesensko napotitvijo na mednarodno operacijo sil KFOR na Kosovo. Aktivnosti bodo potekale po vnaprej določenem scenariju, po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Glavnina aktivnosti je načrtovana na območju severno od vasi Kostanjevica na Krasu, severno od vasi Komen, severno od vasi Kazlje, v dolini reke Raše, vzhodno od vasi Dane pri Sežani, v bližini Dolenje vasi ter letališča Divača. Na posameznem področju bo bataljon izvajal aktivnosti le en dan v tednu. Skladno z zakonodajo bo Slovenska vojska območje vaje, v kolikor bodo nastale poškodbe na terenu, povrnila v prvotno stanje.

Več informacij: stotnica Nina Raduha (SV), mobilni telefon 041 760 694 ali gospa Ines Marc (UO Postojna), telefon (05) 728 01 16.